كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ ۗ Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). (Surah Ali `Imran: 110)

Saturday, March 26, 2011

Kapal selam BRITAIN terus lancar Tomahawk


LONDON: Sebuah kapal selam Britain semalam melancarkan serangan baru peluru berpandu Tomahawk terhadap sistem pertahanan udara Libya dalam serangan yang diselaraskan bersama tentera bersekutu lain.
Serangan itu adalah yang terbaru dalam beberapa siri serangan Britain yang bersama-sama Perancis dan Amerika Syarikat mengetuai usaha menguatkuasakan zon larangan terbang terhadap Libya.

Tentera Britain sekali lagi menyertai serangan terhadap Libya sebagai menyokong Ketetapan 1973 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, kata jurucakap Ketua Staf Pertahanan Britain, Mejar Jeneral John Lorimen, Dalam satu kenyataannya, beliau berkata: Britain melancarkan peluru berpandu Tomahawk dari kapal selam kelas Trafalgar terhadap sasaran pertahanan udara sebagai sebahagian daripada rancangan tentera bersekutu untuk menguatkuasakan ketetapan itu.” Ia tidak memberi butir lanjut mengenai sasaran atau hasil serangan itu.

Letupan dan bunyi tembakan senjata antipesawat menggegarkan Tripoli semalam ketika serangan udara tentera bersekutu terhadap Muammar Gaddafi memasuki hari keenam. - AFP

No comments:

Post a Comment